Aktuality

MPO spustilo nové kolo aukcí pro KVET, stavbu větrných či vodních elektráren a modernizaci bioplynových stanic. Fotovoltaika stále čeká na svou šanci

Ministerstvo průmyslu a obchodu nedávno vyhlásilo aukce pro provozní podporu výroby elektřiny z vysoce účinné kombinované výroby elektřiny a tepla. Zároveň také spustilo aukce na podporu elektřiny z OZE, konkrétně větrných elektráren, ale také malých vodních elektráren a modernizační podporu bioplynových stanic.

Pro provozovatele kogeneračních jednotek je to skvělá zpráva, neboť ti co v aukci uspějí, získají garanci podpory po dobu 15 let. Aukce je určena pro KGJ s výkonem nad jeden megawatt. Podporovanými palivy jsou biomasa, bioplyn, důlní plyn a za předpokladu, že provozovatel zajistí přechod na obnovitelné nebo nízkouhlíkové plyny do roku 2050, také zemní plyn. Celkový rozpočet této podpory je 75 miliard Kč a soutěží se o instalovaný výkon 1280 MW.

Investoři do větrných elektráren budou soutěžit o 90 MW instalovaného výkonu. Předpokládáme, že zájem soutěžitelů bude o dost vyšší. Termín pro podání nabídek je stanoven na 3. října.

Jsme přesvědčení, že aukce by měla být vyhlášena i pro fotovoltaické elektrárny, protože bez jejich další výstavby ČR nenaplní závazky v oblasti OZE do roku 2030 a jen těžko uspokojí poptávku po elektřině. Právní rámec pro zavedení provozní podpory máme ve stávajícím zákoně o podporovaných zdrojích, ale bohužel narážíme na politický odpor.