Aktuality

Jaké změny přináší nová novela vyhlášky o podmínkách připojení k elektrizační soustavě ?

Ve Sbírce zákonů před několika dny konečně vyšla novela vyhlášky o podmínkách připojení k elektrizační soustavě. Jaké změny přináší?

Pro nejmenší FVE se dále zjednodušuje připojování k soustavě. Vyhláška provádí zákonné ustanovení, podle něhož se výrobny s výkonem do 10,8 kW připojují na základě oznámení. Podle tohoto zákona platí, že neodmítne-li distributor připojení takové výrobny do 30 dnů od podání oznámení, může zákazník do svého odběrného místa tuto výrobnu připojit a začít ji provozovat. Musí být samozřejmě dodrženy všechny technické a bezpečností podmínky pro připojení. Vyhláška nově určuje, co má být obsahem oznámení, kam se toto oznámení podává a že má distributor povinnost připravit změnu smlouvy o připojení na základě zaslaného oznámení. Je tedy za splnění výše uvedených podmínek možné připojit do svého odběrného místa novou výrobnu s možností dodávek do distribuční soustavy po pouhém uplynutí lhůty a není nutné čekat na podpis nové smlouvy.

Legislativně je vyhláškou dotažena do konce možnost tzv. negarantovaného připojení, které distributoři spustili ještě před účinností novely vyhlášky na začátku června tohoto roku. Negarantovaným připojením se rozumí možnost distribuční společnosti omezovat výrobu v maximálním rozsahu do 5% celkového vyrobeného ročního objemu bez náhrady. Vyhláška nově upravuje postupy a lhůty pro distribuční společnosti pro zaslání návrhu takové smlouvy a jeho akceptaci žadatelem o připojení.

Tyto lhůty se týkají i dalších situací, které nově vyhláška popisuje – pokud je možné žádosti o připojení vyhovět částečně, tedy s nižším, než požadovaným výkonem či příkonem, pak je povinen distributor tuto možnost žadateli nabídnout.

Další změny ve vyhlášce již nejsou tak vstřícné vůči žadatelům o připojení. Zvyšuje se měrný podíl žadatele o připojení na nákladech spojených s připojením. Za rezervaci výkonu na hladině VN v případě, že žadatel zajistí vyvedení výkonu na své náklady k místu připojení do distribuční soustavy (typ B) je měrný podíl žadatele navýšen z 180 000 Kč/MW na 220 000 Kč/MW.

Vyhláška dále v detailu dovádí do důsledku další změnu vyplývající z poslední novely energetického zákona. Podle dosavadní právní úpravy byla distribuční společnost podle našeho názoru vázána žádostí, pokud šlo o způsob připojení (např. určení napěťové hladiny) a místo připojení. Nová právní úprava, která je obsažena v § 9 odst. 1 tento princip otáčí tak, že je to naopak distributor, kdo rozhoduje o způsobu připojení, bez ohledu na to, co preferuje žadatel. Kdy to mohlo být důležité? Například pokud jste jako developer žádali o připojení bytového domu jako jednoho odběrného místa na hladině VN, protože jste měli záměr dodávat do bytů elektřinu částečně i z vlastní výrobny přímým vedením. Jestliže distributor trval na tom, že takové připojení není možné a jedinou cestou je připojení každého bytu samostatně na NN, dalo se o tom právně diskutovat. Nyní už to možné nebude a žadatelé jsou takříkajíc v rukou distributorů.

Přesto jsme přesvědčeni, že přínosy novely vyhlášky převažují. Rádi vám v případě zájmu poskytneme bližší informace.